luni, 13 septembrie 2010

Parintele Mina Dobzeu (n. 5 noiembrie 1921 )


Parintele Mina Dobzeu este unul dintre marii parinti ai zilelor noastre. Parintele Nicolae Steinhardt, botezat fiind de acesta, in data de 15 martie 1960, il va numi calduros "calugarul meu basarabean". Parintele Arhimandrit Mina Dobzeu este astazi vietuitor in Manastirea Sfintii Apostoli Petru si Pavel din Husi.
Parintele Mina Dobzeu - viata
Parintele Arhimandrit Mina Dobzeu s-a nascut in data de 5 noiembrie 1921, in localitatea Grozesti, judetul Lapusna, in Basarabia. Inainte de a primi numele monahal Mina, el se numea Mihail. Familia in care s-a nascut acesta avea sapte copii, trei baieti si patru fete.
La numai 13 ani Mihail va intra ca ucenic in Manastirea Hancu, unde va si ramane pana in anul 1938. El va fi trimis insa la Manastirea Caldarusanu, unda va sta numai doi ani. Aici el va invata sa sculpteze cele necesare bisericilor. In anul 1940, Mihail se intoarce acasa, insa locul este total schimbat de duhul sovietic.
Parintele Mina Dobzeu
Va intra in armata si va lupta pe fronturile din Timisoara si Ungaria. Dupa terminarea razboiului, Mihail Dobzeu va intra in Scoala de Cantareti Bisericesti din Constanta, unde va sta vreme de patru ani. Terminand scoala, va merge apoi la Seminarul Teologic de la Manastirea Neamt, unde va mai petrece inca cinci ani. Dupa seminar, Facultatea de Teologie din Bucuresti il va mai gazdui inca patru ani.
Abia in anul 1946, Mihail va fi tuns in monahism, la Schitul Bradicesti, in Episcopia Husilor, fiind hirotonisit ierodiacon in 1948. Parintele Mina va lupta mult pentru apararea dreptei credinte si a educatiei religioase. Astfel, intre anii 1948-1949, isi va petrece aproape tot timpul in inchisoare, ca urmare a exprimarii dorintei de a nu se scoate religia din scoala.
Anul 1955 il va gasi pe Parintele Mina uns in Taina Preotiei.
Vreme de cinci ani va sluji neincetat la Manastirea Nicula, apoi intr-o parohie din judetul Cluj.
Vrand sa continue studiile teologice, el a venit la Bucuresti. In doi ani insa, el va fi scos din scoala si din monahism, fiind condamnat la inchisoare pentru nerespectarea regulamentului de desfiintare a manastirilor (Decretului 410/1959). A intrat mai intai in inchisoarea din Galati, apoi in Jilava, in Gherla si in Delta, la Canal.
Jilava va ramane insa locul in care Parintele Mina Dobzeu se va fi intalnit cu toti oamenii mari ai vremii sale. Constantin Noica, Nicolae Steinhardt si multi altii. In data de 15 martie 1960, Parintele Mina Dobzeu l-a botezat pe Parintele Nicolae Steinhardt.
Parintele Mina va iesi din inchisoare abia in anul 1964. Abia peste cinci ani va fi chemat sa slujeasca la Manastirea Sfintii Apostoli Petru si Pavel din Husi (catedrala episcopala), al carei staret va si deveni peste ceva ani. Studiile oprite de comuniste in anul 1959 vor fi acum continuate.
Inchisoarea il va primi insa din nou, in anul 1988, insa numai pentru opt luni. De aceasta data, sentinta a venit ca urmare a unui numar de sapte scrisori scrise direct lui Nicolae Ceausescu, in care se straduia sa arata morala poporului roman si ateismul din regimul comunist.
Dupa anul 1989, Parintele Mina Dobzeu a ramas preot la Manastirea Sfintii Apostoli Petru si Pavel, unde a indeplinit functia de consilier cultural-misionar al Episcopiei Husilor. Parintele Mina Dobzeu este inconjurat de cartile sale, pe care le distribuie gratuit in tara, considerand ca aceasta este misiunea lui. Pana in prezent a publicat 12 titluri de carti, pentru tineri si pentru preoti.
sursa crestinortodox.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu