marți, 14 septembrie 2010

Arhimandrit Paulin Lecca ( 1914-1996)

Paulin Lecca


Arhimandrit Paulin Lecca ( 1914-1996)
Parintele arhimandrit Paulin Lecca, nascut la 24 iulie 1914, in comuna Babele, judetul Ismail; parinti Grigore si Maria Lecca; tatal a fost mai intai invatator, iar mai tarziu preot in judetul Balti. Paulin Lecca a absolvit cursurile Seminarului Teologic si ale Facultatii de Teologie din Chisinau, apoi a intrat ca frate novice in manastirea Frasinei-Valcea. A mai vetuit vremelnic in manastirile Govora, Cozia, Antim-Bucuresti, Rarau, Gologanu, iar in centrele eparhiale din Galati si Bucuresti a functionat ca exarh.
Viata Parintelui Paulin este o viata de cautare, un model si pentru cei care au avut privilegiul si binecuvantarea de a-l fi cunoscut, dar si pentru cei care nu l-au cunoscut, caci spre deosebire de multi parinti duhovnicesti care i-au invatat pe oameni fiind mari in Imparatia lui Dumnezeu, Parintele Paulin a si scris multe lucruri si acestea sunt foarte concentrate, foarte adanci.
Trebuie sa fii in duhul Parintelui Paulin ca sa intelegi ce a scris el si in Frumosul divin..., si in De la moarte la viata. Inca o data, aceasta carte este un adevarat testament duhovnicesc. Mi-amintesc, cartea s-a lansat la libraria "Mihail Sadoveanu", la cateva zile dupa moartea Parintelui Paulin Lecca.
M-am gandit ca acest batran, la 82 de ani cat a avut, a murit in ajunul praznicului Intampinarii Domnului. Cred ca se poate face o analogie intre Sfantul Simeon care L-a intampinat pe Hristos la templu si Parintele Paulin care a avut o viata de continua cautare: L-a cautat pe Mantuitorul ca sa Se nasca in inima lui, s-a apropiat de El si n-a putut sa moara decat primindu-L in brate pe Hristos, iesindu-i in intampinare la acest praznic. Am observat ca, in general, marii parinti duhovnicesti care au trecut dincolo ne-au parasit in ajunul marilor praznice: s-au dus in perioada Sfintelor Pasti sau a Craciunului.
sursa crestinortodox.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu